Azure Stack HCI, Microsoft’un Software Defined Datacenter (SDD) çözümüdür. Diğer bir değiş ile Microsoft’un hyperconverged çözümü olarak adlandırabiliriz. Windows Server 2019 ile birlikte Azure Stack HCI adını alan SDD çözümü, kurumlara kendi veri merkezlerinde Windows, Linux sanal sunucu altyapısı, storage sanallaştırma ve bazı Azure servislerini kullanma şansı sunuyor. Aynı zamanda Azure Stack HCI kurumların Public Azure ile kolaylıkla genişleyebilme avantajını da sağlıyor. Özetle, Azure ile aramızda bir köprü vazifesi görüyor diyebiliriz. Kurumlar, kendi veri merkezlerinde Azure kabiliyetlerine sahip olurken, aynı zamanda güvenli, hızlı ve genişletilebilir bir altyapıya kavuşuyor.


Azure Stack HCI her donanım ile çalışmadığından dolayı, desteklediği marka ve modellerin önceden incelenmesi Stack HCI konumlandırmalarındaki en önemli unsur. Azure Stack HCI gereksinimlerini ve desteklediği donanımları aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

https://docs.microsoft.com/en-us/azure-stack/hci/concepts/system-requirements


Azure Stack HCI Senaryoları

Azure Stack HCI için birçok kullanım durumu vardır, ancak Azure Stack HCI sanallaştırılmamış iş yükleri için tasarlanan bir yapı değildir. Kurumlar genellikle aşağıdaki senaryolar gündeme geldiğinde Azure Stack HCI'yi tercih eder


Veri Merkezi Konsolidasyonu ve Modernizasyonu

Mevcut sanallaştırma mimarisindeki fiziksel sunucuların yenilenmesi veya yükseltilmesi Azure Stack HCI için iyi bir fırsattır. Kurumların Azure Stack HCI tercih etmesi ile toplam sahip olma maliyetlerini düşürmüş olurlar. Ayrıca tek destek noktası, kolay kullanım, hızlı ve basit yönetim gibi bir çok nitelik sayılabilir.


Uzak Lokasyonlar ve Şubeler

Azure Stack HCI, lokasyon başına 20.000 dolarının altından başlayan iki sunuculu cluster çözümleriyle, uzak ofisleri ve şubeleri ekonomik bir şekilde modernize etmenin en pratik yoludur. Ayrıca kurumlar Azure portalında uzak Azure Stack HCI yapılarını merkezi olarak görüntüleyebilir.


Sanal masaüstleri

Birçok kuruluş, düşük gecikme süresine ve veri güvenliğine sahip olmak için sanal masaüstü çözümlerini şirket içinde barındırmak isterler. Azure Stack HCI, kurumların kendi veri merkezlerinde çalıştığından dolayı lokal veri merkezi performansını sağlayabilir.


Azure entegrasyon avantajları

Azure Stack HCI, hibrit bir altyapı için tasarlanmıştır. Bu nedenle Azure kaynaklarından yararlanmanıza, yapınızı daha güvenli hale getirmenize ve buluta yedekleme yapabilmenize olanak tanır.

Azure Stack HCI cluster yapınızı Azure'a tanımladıktan sonra, Azure portalını şunlar için kullanabilirsiniz:


İzleme: Tüm Azure Stack HCI yapı(lar)ınızı, kaynak grubuna göre gruplayabileceğiniz ve etiketleyebileceğiniz tek bir arayüze sahip olabilirsiniz.

Faturalama: Azure aboneliğiniz aracılığıyla Azure Stack HCI için ödeme yapabilirsiniz.


Azure Stack HCI Kurulumu
Azure Stack HCI, cluster mimaride çalışır ve bu nedenle ortamda Domain Controller bulunması gereksinimi vardır. Kurulumda 2 Adet HCI ve 1 Domain Controller olacak. Kurulumlar tamamlandıktan sonra Windows Admin Center ile HCI Cluster yapımızı oluşturacağız.



Azure Stack HCI kurulumu için 30 günlük bir deneme imajı indirebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki linke giderek formu doldurmanız yeterli. Formu doldurduktan sonra linkten sonraki görselde yer aldığı gibi indirme linklerine erişmiş olacaksınız.


https://azure.microsoft.com/en-us/products/azure-stack/hci/hci-download


Genel olarak bahsetmek gerekirse, Azure Stack HCI klasik bir OS kurulumu gibi diyebiliriz. Hyper-V Core versiyonu şeklinde düşünebilirsiniz. 3,5 GB lık bir iso olmasında da bunu anlayabiliyoruz. İndirilen ISO ile kurulum başlattığımızda aşağıdaki gibi bir başlangıç ekranı göreceğiz ve buradan dil ayarlarımızı yaparak kurulumu başlatabiliriz.



“Install Now” ve ardından kurulum sözleşmesini kabul ederek devam edebiliriz. Sözleşme onayından sonra aşağıdaki görselde yer alan tercihleri göreceğiz. Bu örnekte yeni bir kurulum yaptığımız için “Custom” ‘ı tercih ederek devam etmeliyiz.



Disk yapılandırmamızı da kontrol ettikten sonra kurulumu başlatmış oluyoruz.



Aşağıdaki kurulum adımları tamamlandıktan sonra sunucu yeniden başlatılacak ve ilk oturum açıldığında Admin şifresi belirtmemizi isteyen bir CLI ekranı ile karşılaşacağız. CLI ekrani üzerinden şifre belirleme işlemi ile kurulumu tamamlamış olacağız.



Şifre belirlendikten sonra aşağıdaki şekilde Azure Stack HCI ekranını göreceğiz. Bu adımdan itibaren IP, domain gibi ayarları yaparak ilk konfigürasyonları yapmaya başlayabiliriz.


Azure Stack HCI Portal Kaydı

Azure Stack HCI sunucu kurulumdan sonra ilk yapmamız gereken, Azure Portal kayıt işlemidir. Bu noktada portal kaydı konusuna bir açıklık getirmek gerekiyor. Azure portal kaydı, Azure aboneliğinden kredinin düşmesi ve ihtiyacınız var ise Azure Stack HCI yapınızı izlemeniz için yapılan bir süreçtir. Yani; kurumunu doanımı aldı ve terleşik olarak kullanacak, hiçbir veri buluta çıkmayacak. Yalnızca, siz yerleşik olarak kullandığınız servislerin ücretini Public olan Azure aboneliğinden düşüreceksiniz. Tıpkı bir lisans doğrulama gibi düşünebilirsiniz. Azure Stack HCI yapısının internet ile yaptığı tek trafik bu dur.


Portal kayıt işlemini PowerShell veya Wndows Admin Center üzerinden yapabilirsiniz. Aşağıda powershell komutlarını bulabilirsiniz. Install-Module -Name Az.StackHCI #Azure Stack HCI PowerShell modülünün kurulumu için çalıştırıyoruz. Register-AzStackHCI -SubscriptionId "" -ComputerName Server1 #Register etme komutu. Diğer bir yöntem olan Windows Admin Center ile kayıt işlemini de göstermek için aşağıdaki linkten Windows Admin Center’ı indermemiz gerekiyor. Bu senaryoda Windows 10 üzerine kurulum yapıyoruz. Kurulum ekran görüntülerini koyma gereği duymadım. Klasik bir uygulama kurulum süreci. Default bir port belirleniyor ve wen tarayıcısı üzerinden erişim sağlanabiliyor.


https://download.microsoft.com/download/1/0/5/1059800B-F375-451C-B37E-758FFC7C8C8B/WindowsAdminCenter2009.msi 

kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki şekilde URL yazarak erişebilirsiniz.


https://localhost:6516/


Erişim sağlandıktan sonra yapmamız gereken ilk şey, Admin Center’ı Azure ile bağlamak. Ayarlar sayfası üzerinden, aşağıdaki gibi Azure kayıt işleminizi yapabilirsiniz.



Azure ile kaydınızı tamamladıktan sonra Stack HCI Cluster yapılandırması için “Add” butonuna bastıktan sonra gelen seçeneklerde, “Server Clusters” da bulunan “Create new” ile cluster sihirbazını başlatmanız gerekiyor.



Cluster sihirbazındaki 7 adımı sırasıyla takip etmemiz gerekiyor. Aşağıdaki görsellerden de inceleyebileceğiniz gibi; sunucuların eklenmesi, domain hesabının girilmesi, hyper-v kurulumlarının yapılması ve güncellemelerin yapılması gibi adımlar yer alıyor. Cluster yapısı oluşturulduktan sonra, network ve storage tarafındaki yapılandırmalar da Windows Admin Center üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.



Kurulum ve yapılandırma için daha fazla detay bilgi için Logosoft teknik ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

İş Ortağımız olmak İster misiniz?
Siz de iş ortağımız olun, başarı ve kazanç dolu bir geleceğe birlikte yelken açalım.