Küresel ekonominin karmaşıklığı ve modern tüketici talepleri, iş süreçlerinin düzenlenmesini, verilerin yönetilmesini ve optimize edilmesini kritik hale getiriyor. Bu kritik süreç yönetiminde ise ERP tipik olarak bu yeteneklerin temelini oluşturuyor. ERP veya kurumsal kaynak planlaması, finans, İK, tedarik zinciri ve envanter yönetimi gibi temel iş süreçlerinin işlevlerini tek bir sistemde yönetmek ve entegre etmek için tasarlanmış bir yazılım olarak karşımıza çıkıyor. Her büyüklükteki işletmede yaygın olarak kullanılan ERP, büyük işletmeler için olmazsa olmaz olarak kabul edilirken, büyüyen küçük işletmelerde de giderek daha fazla kullanılmaya başlandı.

 

Bir ERP Sisteminin Temel Bileşenleri

 

Bir ERP sistemi, her biri farklı bir iş sürecine odaklanan yazılım bileşenlerinden veya modüllerden oluşur. Belirli modüller, hemen hemen her tür iş için "temel" olarak kabul edilirken ilk ele alınan temel bileşenler ise şunlardır;

 

ERP finans modülü, temel muhasebe, faturalama, finansal analiz, tahmin ve raporlamayı otomatikleştirir. Bir şirketin bağımsız muhasebe yazılımından ERP'ye geçmesinin ana nedeni de genellikle otomatikleştirmedir.

 

İnsan kaynakları (İK), şirketlerin ERP ile geliştirmeye çalıştığı bir diğer temel süreçtir. Temel İK, çalışan kayıtlarını, sosyal yardım yönetimini ve bordroyu yönetir ancak ERP genellikle işe alma ve performans yönetimi gibi yetenek yönetimi işlevlerini de ekler.

 

Çoğu işletme için ortak olan diğer ERP modülleri sipariş yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve satın alma (tedarik) içerir. Üretim veya dağıtımla uğraşan şirketler ise envanter seviyelerini izlemek, depoları ve tedarik zinciri boyunca nakliyeyi yönetmek için tipik olarak bir tedarik zinciri yönetimi (SCM) modülünü de sistemlerine ekler.

 

ERP Sistemlerinin Faydaları

 

ERP, çoğu bilgi paylaşımı ve standardizasyondan gelen sayısız fayda sunar. ERP modülleri, verileri farklı sistemlerden daha kolay paylaşabildiğinden, departmanlar arası iş süreçlerinin yönetilmesini kolaylaştırabilir.

 

Ek olarak, ERP yazılımı birkaç başka avantaj da sağlar:

 

  •        Veri toplamayı otomatikleştirerek verimliliği artırır,

  •          Giderek karmaşıklaşan iş süreçlerini yöneterek büyümeyi sağlar,

  •         Daha iyi uyumluluk sağlayarak riski azaltmaya yardımcı olur,

  •         Veri paylaşımı ve entegre bilgi yoluyla iş birliğini teşvik eder,

  •         Müşteri hizmetlerini geliştirir,

  •          Tedarik zinciri yönetimini geliştirir,

  •          Süreçleri düzene sokarak para tasarrufu sağlar,

  •          Envanter gibi, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için kritik olan iş bölümlerine daha fazla ve genellikle gerçek zamanlı görünürlük sağlar,

  •          Daha iyi veriler sayesinde daha iyi raporlama ve planlama sağlar.

 

ERP Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Adım

 

1. Şirketinizin ihtiyaçlarını hedefleyen ERP çözümlerine odaklanın. Şirketin ölçeğine göre ERP çözümlerine odaklanılmalıdır. Birçok ERP paketinin belirli endüstri odakları vardır.

 

2. Bir ERP tedarikçisinin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirin. ERP hizmeti sunanların kaç müşteriye sahip olduklarını, finansal durumlarının nasıl göründüğünü ve ne kadar sektör deneyimine sahip olduklarına da dikkat edin.

 

3. Uzun vadeli düşünün. Gelecekte hangi modüllere ihtiyaç duyabileceğinizi düşünün. Tedarikçinizin bu değişiklikleri karşılayabildiğinden emin olun.

 

5. Diğer iş uygulamalarını düşünün. Kullanacağınız ERP sistemine CRM ve hatta e-ticaret platformlarınızı entegre etmek sizin için ne kadar kolay olacak? CRM ve ERP özelliklerini entegre etmeniz gerekip gerekmediğine önceden karar verin.

 

7. Yalnızca ihtiyacınız olan modülleri satın alın. ERP'yi bir paket olarak satın almak zorunda değilsiniz. Sektörünüze veya kuruluş türünüze özel farklı modüller (hizmetler) satın alabilirsiniz.

 

8. Mevcut sistemlerle entegrasyonuna dikkat edin. Bir ERP sisteminizin diğer sistemlerle nasıl entegre olacağı dikkat edilmesi gereken bir konudur. ERP sisteminiz diğer sistemde mevcut olan verilere erişebilir ve bunları okuyabilir mi?

 

9. Bütçeye ve kaynaklarınıza uygun ERP’yi seçin. Bir ERP sistemi için hangi finansal kaynaklara ve nasıl bir bütçeye sahip olduğunuz önemlidir. İlerleyen süreçte bakım ve destek süreçlerine gerekli olan maliyet yönetimini de seçim yaparken unutmamanız gerekir.

 

10. Çalışanların sisteme uyum sağlayabilecek olmasına dikkat edin. ERP sisteminin getirilerini, faydalarını ve çalışma sistemini çalışanlara aktarmak önemli bir adım. Onların ERP kullanımlarına ve ihtiyaçlarına nasıl karşılık verdiğine odaklanmak gerekir.

 

SAP Business One ile İhtiyacınız Olan ERP’ye Kavuşabilirsiniz

 

SAP Business One, küçük ve orta ölçekli işletmelerin işletmelerini dönüştürmek için kullandıkları tam teşekküllü bir ERP sistemidir. SAP Business One ile işletmenizde veya bağlı kuruluşunuzda daha yüksek kontrole sahip olabilirsiniz. Küçük ölçekli işletmelere özel bu yönetim yazılımı süreçlerinizi birbirine bağlayıp modernize eder ve sizinle beraber büyür. Anahtar süreçleri geliştirerek, işinizle ilgili daha iyi öngörüler edinebilir, gerçek zamanlı bilgilere göre karar alabilir ve kârlı bir büyümeyi mümkün kılabilirsiniz.

 

1. Uygun fiyatlı ve her işletmeye uygun. SAP Business One hem kullanışlı hem de uygun maliyetli olduğu için son derece işlevsel bir ERP hizmet sağlar. Ayrıca diğer modüllerle özümsenebilir ve diğer modülleri de anında güncelleyebilir. Ayrıca geniş bir özel koleksiyona sahip olduğu için herhangi bir özelleştirme için ödeme yapmanız gerekmez.

 

2. Global ve iş standartlarına uygun tek bir çözüm. Departmanınızın tüm ihtiyaçlarını tek bir çözümle ele alabilirsiniz. Küçük ölçekli işletmenizdeki tüm faaliyetler üzerinde net görünürlük ve tam kontrole sahip olabilirsiniz.

3. İşiniz ve sektörünüzle birlikte büyür. SAP Business One işinizle birlikte büyür. İşletmeniz geliştikçe yeni zorluklarla başa çıkmak için yeni işlevler ekleyebilir. Çıktıları en üst düzeye çıkarırken minimum girdi sağlamak için sektörün

İş Ortağımız olmak İster misiniz?
Siz de iş ortağımız olun, başarı ve kazanç dolu bir geleceğe birlikte yelken açalım.