Teknolojik devrimler gerçekleşmeye devam ediyor ve modern kuruluşların rekabetçi kalabilmek için yeni iş yapma biçimlerine uyum sağlaması gerekiyor. Bir şirketin bilgi yönetimi söz konusu olduğunda göz önünde bulundurması gereken operasyonel modellerdeki birincil değişikliklerden biri, bir bulut hizmeti sağlayıcısına geçip geçmeyeceğidir. Microsoft Azure, şirketlerin dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırmaları ve yeni teknolojilerden işletme yararına yararlanmaları için kapsamlı bir çözüm paketi sunar. Örneğin, bazı KOBİ'ler müşteri verilerini toplamakla ilgilenmez ve büyük miktarda depolama alanı gerektirmeyebilir. Ancak, web uygulamaları için dinamik ve güvenli bir test ortamına ihtiyaçları olabilir. Azure'dan en iyi şekilde yararlanmanın anahtarı ise bir işletmenin ihtiyaç duyduğu kesin yetenekleri ve hizmetleri belirlemektir.
Önde gelen bulut bilişim sağlayıcılarından biri olan Microsoft'un entegre bulut hizmetleri, Azure platformu aracılığıyla iş dünyasında devrim yarattı. Birçok global şirketler tarafından kullanılan Microsoft Azure, etkileyici düzeyde ölçeklenebilirlik, maliyet etkinliği ve güvenlik konusunda şirketlere önemli avantajlar sağlıyor.
Microsoft Azure Nedir?
Microsoft Azure, işletmelerin hedeflerine ulaşmasına ve zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olmak için geliştirilmiş bir bulut bilişim hizmetidir. Tamamen esnek bir BT çözümü olarak küresel bir ağ üzerinden ve tüketim temeline dayalı uygulamalar oluşturma, dağıtma ve yönetme özgürlüğü sağlamaktadır.
Fortune 500 şirketlerinin büyük çoğunluğu bulut bilişim ve altyapıları için Azure kaynaklarını kullanıyor. Microsoft, pazar payını daha fazla sektörde genişletmeye devam ederken, Azure'un dünya çapındaki işletmelere sunduğu en önemli 10 avantaja göz atıyoruz.
1. Talep Üzerine Ölçeklenebilirlik. Microsoft Azure, işletmenizin sürekli değişen koşullarına kolayca uyum sağlayabilir. Esnek özellikleri, uygulama kullanım talepleri doğrultusunda hem manuel hem de otomatik ölçeklendirme temelinde çalışabilir. Geleneksel barındırmadan farklı olarak Azure'da ölçeklendirme çok daha kolaydır çünkü ihtiyaçlarınıza bağlı olarak farklı hizmet planlarına geçiş yapabilirsiniz. Kullanıcı akışından bağımsız olarak ve yeterince kullanılmayan şirket içi çözümler hakkında endişelenmenize gerek kalmadan aynı uygulama performansından yararlanmaya devam ettiğiniz için de daha en başından rekabet avantajı elde edersiniz.
2. Maliyet verimliliği. Microsoft'un kullandıkça öde modeli, işletmelerin yalnızca kullandıkları kadar harcama yapmalarını sağlar. Temel olarak Azure, daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunuzda, onlara erişmenize ve bunlara bir dizi olarak sahip olmanıza olanak tanır. Bu, yüksek hacimli işlemler için ek donanım ve BT bakımı için para harcamanıza gerek olmayacağı anlamına geliyor. Microsoft Azure ile 20 dakikadan daha kısa bir sürede tam özelliklerinize göre yapılandırılmış bir sunucu edinebilirsiniz, böylece her zaman bol miktarda sunucu kapasiteniz olur.
3. Veri yedekleme ve felaket kurtarma. 50'den fazla birinci sınıf uyumluluk sertifikası ve 99 yıllık saklama süresiyle Azure, verilerinizi başka hiçbir bulut bilgi işlem platformunun yapamadığı şekilde koruyabilir. Azure'da çalışan SQL, veritabanı ve sanal makineler için tek tıklamayla yedekleme desteği sunar. Hizmet kesintisi veya veri kaybı durumunda da Microsoft Azure, verilerinizi şirket içi bir BT çözümünden %66 daha hızlı kurtarabilir.
4. İhtiyaca uygun endüstri uygulamaları. Sağlık, finansal hizmetler ve kamu gibi yüksek riskli sektörler genellikle benzersiz uyumluluk ve güvenlik özelliklerine sahip belirli bir dizi uygulamaya ihtiyaç duyar. Microsoft Azure ile uzaktan erişim uygulamaktan ve finansal sistemlerinizi modernize etmekten müşteri ilişkilerini optimize etmeye ve etkileşimi geliştirmeye kadar bireysel zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.
5. Gelişmiş BT altyapısı. İşletmeler, IaaS ve PaaS aracılığıyla altyapı bakımı için para harcamak zorunda kalmadan BT altyapılarını dışarıdan temin edebilir ve web uygulamaları oluşturabilir. IaaS ve PaaS'den yararlanmak ve işinizi daha hızlı büyütmek için Azure'da özel kurumsal uygulamalar oluşturmak için bir Microsoft Cloud hizmet sağlayıcısıyla iş ortaklığı yapabilirsiniz.
6. Hızlı dağıtım. Şirketler ister özel olarak çalışsınlar ister genel bulut hizmetlerini kullanıyor olsunlar, uygulamaları bulutta hızla dağıtabilir. Hem bulut hem de şirket içi çözümlerden yararlanmak isteyen işletmeler için hibrit dağıtım da mevcuttur.
7. İyileştirilmiş öngörüler. Azure, SQL ve NoSQL veri hizmetleri ve yerleşik destek aracılığıyla önemli veri içgörülerine erişimi kolaylaştırır. Ayrıca Excel ile bütünleşir ve talep arttıkça daha fazla iş zekası özelliği eklenir. Bu, karar verme süreçlerini iyileştirebileceğiniz ve hangi fırsatların mevcut olduğuna dair değerli bilgiler edinebileceğiniz anlamına gelir.
8. Güvenli kimlik ve erişim yönetimi (IAM) sunar. Azure Active Directory ve onun IAM özellikleriyle bilgisayar korsanlığı risklerini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Kimlik ve Erişim Yönetimi çözümleri, Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama, Uygulama Proxy'si ve Koşullu Erişim ilkeleri gibi ek özelliklerle kaynaklarınızı ve uygulamalarınızı korur. IAM ayrıca BT personelinizin SaaS uygulamalarında hesaplar ve parolalar oluşturması için kapalı kalma süresini de ortadan kaldırır. Kullanıcılar yalnızca kurumsal kimlik bilgilerini kullanarak oturum açabilir ve verilere veya uygulamalara erişebilir.
9. Diğer araçlarla entegrasyon. Çoğu işletme, Microsoft 365 veya Office 365 gibi diğer araçlara bağımlıdır. Azure gibi kapsamlı bir bulut platformuna yatırım yapmak, diğer tüm Microsoft araçlarınızı ve şirket içi ürünlerinizi tek bir tümleşik ortama sorunsuz bir şekilde entegre etmenize olanak tanır.
10. Otomatik güncellemeler. Güncellemeler otomatik ve gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilir, böylece altyapınız ve uygulamanız her zaman hazır olur. Hem şirket içi hem de bulut ortamlarında Windows ve Linux donanımı için güncellemeleri yönetebilir, durumlarını değerlendirebilir ve sunucularınız için süreç güncellemelerini de yönetebilirsiniz.