İşletme bilimi ile birlikte teknolojik gelişmeler ve artık bilgisayar sistemlerinin bizlere sunduğu imkanlar sayesinde bir şirketi yönetmek için pek çok yenilikçi kavrama sahibiz.
Belki dergilerde okuduğunuz, televizyondaki ekonomi ve iş dünyasına yönelik programlarda izlediğiniz, genel olarak size tanıdık gelen ancak yine de zaman zaman kafanızı karıştıran bu kavramların üstünden hızlıca geçmeliyiz.
Unutmayın, siz bu kavramlara hâkim ve bu alanlarda bilgili olabilirsiniz ancak aynı zamanda bu başlıkları çalışanlarınız ile paylaşmalı ve ortak bir zemin oluşturmalısınız. Böylece genellikle dijitalleşme projelerinde en zorlu sorunlardan birisini aşmanız oldukça kolaylaşacak. Nedir o problem? Mevcut ekibin yeni dijitalleşme projesi ile yaşanacak değişim sürecine karşı gösterebileceği direnç.
Gelin bu kavramların hızlıca üstünden geçelim.
#CRM
Customer Relationship Management, Türkçesi ile Müşteri İlişkileri Yönetimi bugün artık her ölçekteki işletme için kaçınılmaz olarak temel bir ihtiyaç haline geldi. Müşterilerinize gerçekleştirdiğiniz ziyaretler, yaptığınız görüşmeler, aranızdaki yazışmalar, verdiğiniz teklifler, karşı taraftaki muhataplarınız, doğum günleri… liste uzayıp gidebilir. Bunların hepsini aklımızda saklamak imkansızdır. CRM yazılımları bu noktada devreye girerek tüm bu verilerin kayıtlarını tutmayı, raporlamayı mümkün hale getiriyor.
#ERP
Enterprise Resource Management, Türkçesi ile Kurumsal kaynak Yönetimi. Bir işletmenin en temel bileşenlerini oluşturan; satın alma, pazarlama ve satış, stok, muhasebe, finans, lojistik gibi birimlere dair tüm kayıtların birbirine entegre şekilde tutulmasını ve daha sonra raporlanmasını mümkün kılıyor.
#HR
Human Resources, Türkçesi ile İnsan Kaynakları. İnsan Kaynaklarına dair tüm verileri tutmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran dijital bir çözüm. Genel olarak CRM, ERP ve HR pek çok işletme için temel olarak yeterli dijital çözümleri sağlar. Ancak bunların dışında da bazı kavramlara kısaca değinmek istiyorum.
#PMS
Project Management System, Türkçesi ile Proje Yönetim Sistemi. ERP, CRM ve HR sistemlerine entegre çalışabilir. İşletmenizdeki projeleri planlamayı ve yönetmeyi kolaylaştırır. Kim hangi işi yapacak? Nasıl yapacak? Ne zamana yetiştirecek? Bunun için hangi kaynakların ayrılması gerekiyor? Bunların akış şemalarının oluşturulması ve projenin gidişatını takip etmek için büyük önem taşıyor.
#AMS
Asset Management System, Türkçesi ile Demirbaş Yönetim Sistemi. Stok ve muhasebe sisteminin bir bileşeni gibi çalışır ancak çok daha gelişmiş şekilde, bir işletmedeki fiziksel ve dijital varlıkları yönetmenizi sağlar.
#DMS
Document Management System, Türkçesi ile Doküman Yönetim Sistemi. Yazılı belgeleri, alınan ve verilen teklifleri, işletmeye giren ve çıkan her türlü belgeyi yönetmeyi sağlar. Amacı sadece bu belgeleri kayıt altına almak değil aynı zamanda diğer sistemler içinde süreçleri de kolaylaştırmaktır. Örneğin bir satın alma ihtiyacı için açılan bir kayıt üstüne, tedarikçilere otomatik olarak talep gidebilir ve teklifler ilgili yöneticinin önüne düşer. Yönetici onay verdikten sonra otomatik olarak sipariş geçilebilir ve finans departmanına ödeme için vade bilgisi gönderilebilir. Bu gibi senaryolar açısından DMS aslında zamanla bir işletmenin kaçınılmaz bileşenlerinden birisi haline gelebiliyor.
Elbette modern kavramlar bunlar ile sınırlı değil. Diğer yandan eminim ki kafanızı kurcalayan bir soru var; “İşe mi odaklanayım? Yoksa bunlarla mı uğraşayım?” Ümitsizliğe kapılmayın, ya da karmaşık görünen bu dünyadan kaçarak uzaklaşmayın zira Amerika kıtasını yeniden keşfetmeye gerek yok.
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki işletmeniz büyüyorsa, rekabetin ve küresel pazar şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığı bir ortamda, başarılı olmak için taşıma su ile değirmeni döndürmek sadece kısa vadeli bir çözüm sunabilecektir. İhtiyaç duyduğunuz şey bütünsel çözümler olmalı. Sıradaki videoda size böyle bütünsel çözüm sunan küresel bir yazılım şirketinden bahsedeceğim. SAP! Ve aynı zamanda SAP çözümlerinden birisi olan SAP Business One’ın sizin için neden doğru bir çözüm olabileceğini anlatacağım.