Geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kadar VDI (Virtual Desktop Infrastructure) çözümleri genel olarak call center, büyük çaplı satış departmanları ya da bayilikleri olan kurumların daha çok ilgi gösterdiği bir çözüm olarak bilinirdi. Ancak VDI çözümlerinin maliyetleri ve teknik eforu düşürürken verimliliği ve iş gücünü arttırdığı pek göz önünde bulundurulmazdı. Microsoft’un bulut tabanlı masaüstü ve uygulama sanallaştırma çözümü olan Windows Virtual Desktop, aslında pek dikkat çekilmeyen maliyet, güvenlik, verimlilik gibi konuların kontrol edilebilir ve öngörülebilir olduğunu kanıtlar nitelikte. COVID-19 krizi ile sektör bağımsız tüm kurumlar uzaktan çalışmak zorunda kaldı ve bu zorunluluk kurumların bazı riskler ile karşı karşıya gelmesine sebep oldu.
- Çalışanların kendi aralarındaki iletişimin zorlaşması,
- Dijital güvenlik risklerinin artması,
- IT departmanlarının müdahalesinin zorlaşması veya daha uzun sürmesi,
- Güvenli dosya erişiminin sağlanması gibi.
Yukarıda örneklenen riskler kurumların endüstrisine ve çalışma kültürlerine göre çoğaltılabilir. Peki Windows Virtual Desktop bu risklere karşı hangi avantajları sunar? Yazının devamında, yalın bir şekilde kurumların karşı karşıya kaldığı riskleri ve WVD’ın bu risklere karşı sunduğu çözümleri ele alacağız.
Kurumlar Neden Windows Virtual Desktop Kullanmalıdır?
Windows Virtual Desktop, Azure Active Directory ilkeleri veya yerel güvenlik ilkeleri ile kontrol altına alınabilen/tutulabilen izole bir “Masaüstü ve Uygulama Sanallaştırma” ortamıdır. Kurumlar bu izole WVD ortamı sayesinde, yönetiminde olmayan ağlardan erişimdeki ve kullanımdaki riskleri bertaraf etmiş oluyor. Kullanıcıların kendi cihazlarındaki kullanıma kurumların hâkim olmayışı, cihazlardan gelebilecek risklerinde tahmin edilemez durumda olması durumunu ortaya çıkarıyor. Bu noktada kurumlar Windows Virtual Desktop ile tam bir korumaya sahip iş ortamına kavuşuyorlar. Ayrıca; Azure Windows Virtual Desktop, kurumlara en iyi Windows 10 deneyimini sunuyor. Windows Virtual Desktop servisinin Dasktop as a Service (DaaS) olarak Microsoft tarafından sunulması kurumlara birçok avantaj sağlıyor.
- Uzaktan çalışmanın getirdiği en önemli risk olan güvenliğin ve kontrolün sağlanması,
- Dakikalar içerisinde WVD platformunun hazır hale getirilmesi,
- Çalışanların herhangi bir coğrafi konumdan ve/veya herhangi bir cihazdan erişim kolaylığına sahip olması,
- Uygulamalara güvenli ve izole bir erişim sunması
- Kullanıcıların herhangi bir değişiklik ya da adaptasyon sorunu yaşamaması (Windows Masaüstü deneyimi)
- Kullanıcı, departman ya da bölgelere göre farklı imajların kullanılabilmesi,
- Office 365 ProPlus ile birlikte gelmesi ve OneDrive gibi servislerin kullanılması
- Windows 7 desteği (Ocak 2023'e kadar ücretsiz genişletilmiş güvenlik güncellemeleriyle)
- Kurumların sahip oldukları lisansları WVD’da da kullanabilmesi
- Çalışma saatleri dışında servisin kapatılarak maliyetlerin düşürülmesi
Azure Windows Virtual Desktop Kampanyası
5 Ocak 2021'den 31 Mart 2021'e kadar, Microsoft, tüm D serisi ve Bs serisi Windows sanal makinelerinde yüzde 30 indirim sunuyor. Bu indirim Windows Virtual Desktop ortamlarında geçerlidir. Bu teklif, kuruluş başına bir kampanyadır ve yalnızca WVD Promosyon Teklifi Dönemi sırasında Windows Sanal Masaüstü'nü ilk kez kullanmaya başlayan ve promosyonu etkinleştiren yeni müşteriler tarafından kullanılabilir.